Kolhydratfällan 2013

Kolhydratfällan 2013

Nomen förlag/books-on-demand – ISBN 978-91-637-1529-7

 

kolhydratfallan-A300

Till läsaren

Om du bestämmer dig för att ändra dina matvanor till något nytt som inte står på den vanliga ”kartan” om hur man ska äta. Då kommer du att stöta på många patruller. De kommer att misstänkliggöra dina tankar om den feta maten. Det kan vara svårt att värja sig mot dessa attacker av oförstående som många människor visar mot dig. Du har bestämt dig att äta mot alla kostrekommendationer som myndigheterna har skapat. Myndigheternas intentioner är att vi ska äta nyttigt fast dom kört fast någonstans på vägen för länge sedan. Det kanske var då när man skapade nyckelhålet 1989. Myndigheternas första rekommendationer kom i början av 1970-talet och människorna har vid det här laget vant sig vid att våra myndigheter ger oss kostråd. Vi förväntas göra som det står i dom. Är det verkligen så att myndigheterna vet hur vi ska äta? Det finns egentligen inte några enhetliga vetenskapliga undersökningar om att vi måste äta på det sättet som myndigheterna förordar för att behålla vår hälsa och vikt på längre sikt. De vetenskapliga bevisen stretar åt många olika håll och lämnar mycket tolkning åt den som läser dessa undersökningar. Det som just nu verkar åtmins-tone vara ganska allmänt accepterat är att man inte skall använda för mycket vitt socker. Dessvärre finns det idag mycket annat socker som inte inkluderas i dessa rekommendationer. Har du någon gång läst innehållsdeklarationer i matförpackningar som finns på butikshyllorna så finns där sådana beteckningar som glukossirap, majsglukossirap och annat liknande. Detta är också socker.

vi klamrar oss fast
illusioner om kolhydrater
gör oss glada
vi äter
mer och mer socker
det räcker inte
vi äter mer
och ännu mer
tills vi mår illa